5 Temmuz 2014 Cumartesi

Gençlik Otobüsü - Yola Hazırlanıyor


   ‘Gençlik Otobüsü’ reklamına internette denk gelebilir, bir arkadaşınızdan mükemmel bir projenin olduğunu duyabilir veya bir gün metro beklerken reklam panosunda hayalinizin asılı olduğunu görebilirsiniz. Peki hayalinize doğru yolculuk yaptıracak olan Gençlik Otobüsü nedir? “Gençlik Otobüsü” projesi 2010 yılında MCD Gençlik Kulübü tarafından gençlere Avrupa fırsatları sunmak amacıyla oluşturulmuş Dünya’nın en büyük gençlik hareketlilik projesidir. “Gençlik Otobüsü”  projesinin amacı, ülkemizde, Avrupa’da ve Balkanlarda yaşayan gençlerin bir araya gelerek kaynaşmalarını, ülkemiz gençleri ile AB ve Balkan ülkelerindeki gençlerin birbirlerini tanımaları ve ayrı toplumlara ait insanların birlikteliklerini oluşturacak proje ortaklıkları kurmalarını sağlamak amaçlanmaktadır. MCD Gençlik Kulübü başkanı Maksut Coşkun Dokunulmaz eşliğinde daha önce 4 kez Avrupa’ya çıkan gençler, bu sene ise 5.sini gerçekleştirecekler. Bu anlamda 15 ülke 28 şehir gezecek olan gençler sadece gezmekle kalmayıp aslında orada ‘proje’ gerçekleştirecekler. 

                        Gençlik Otobüsü


   Bunları öğrendikten sonra siz de o koltukta yer almak istersiniz değil mi? O zaman gelin bir sonraki otobüsü kaçırmamak için neler yapılır, hangi aşamalardan geçilir tek tek konuşalım.
   Bu sene 5.si gerçekleşecek olan projenin genç yolcuları seçilebilmek için hangi aşamalardan geçti? Öncelikle internet ortamında başvuru formlarımızı doldurduk. Başvuru formunu yolladıktan sonra sıra sonuçların açıklanmasını beklemeye gelmişti. Sürekli Facebook ve Twitter Gençlik Otobüsü sayfalarını takipte bulunduk. Daha sonra sıra sonuçların açıklanmasına gelmişti. 43 bin kişinin başvuruda bulunduğunu duyduğumuzda heyecan daha da bir artmıştı. Zira bunların içinden sadece 6 bin kişi seçilecekti. 43 bin kişi bir anda siteye yüklenince o zaman site kitlenmişti. Sonra zar zor da olsa sonuçlarımızı öğrenmiştik. Ön elemeyi geçtiğimizi görmüş ve 22 Şubat’ta İstanbul toplantısına çağrılmıştık. Biletler alındı, Türkiye’nin dört bir yanından gençler 22 Şubat günü geldiğinde Küçükçekmece Arena Mega Toplantı Salonu’na akın etti. Toplantı salonuna gelince herkesi bir sürpriz bekliyordu. Salonun önünde metrelerce kuyruk oluşmuş, binlerce kişi içeriye alınmayı bekliyordu. Herkesin yüzünde oluşan tatlı heyecan görülüyordu.
                    
Gençlik Otobüsü
Gençlik Otobüsü Mega Toplantı Salonu için sırada

   Salona alındıktan sonra herkesi 2. bir sürpriz bekliyordu ki çoğu kişi hayatında bu kadar büyük salonda, bu kadar fazla kişiyi bir arada görmemiştir. Oradaki kişilerin yönlendirmeleriyle salon dolmuş, 6 bin kişi yerlerini almıştı.

Gençlik Otobüsü
Mega Toplantı Salonu

   Arena Mega Toplantı Salonu’nda neler oldu, neler konuşuldu? İstanbul toplantısı diğer adıyla Genç Liderler Buluşması çoğu insanın hayata bakış açısını değiştirdi. Bu toplantıda ünlü iş adamları, girişimciler, sosyal medya fenomenleri ve daha başka işlerde kendini ispatlamış ünlü kişiler vardı. Bizlere nasıl başarı basamaklarını tırmandıklarını, başarıyı gerçekten gerçekleştirmenin ilk başta kendine güvenmekten geçtiğini anlattılar. Oturumlarda konuşmalarını dinlediğimiz kişiler, başarı hikayeleriyle ve düşünceleriyle bize örnek oldular. Öyle güzel bir toplantı olmuştu ki çoğu gencin özgüvenine katkıda bulunmuş ve girişimci ruhlarını ortaya çıkarmıştır. Toplantının sonunda Maksut Coşkun Dokunulmaz da konuşma yaparak bu işe ilk nasıl başladıklarını, projede yaşadığı bazı olayları bizimle paylaştı. Projede kesinlikle torpil olmadığını, torpil yaptırmak isteyenlerin ismini en başta karaladığını belirtti.


Gençlik Otobüsü
22 Şubat'ta toplantıdan kareler

   Maksut hoca konuşmasının sonunda bizden neler beklediğini açıkladı. Kendimizi anlatan 2 dakikalık video çekmemizi, videoda neler yapabileceğimizi anlatmamızı istedi. Bunun için sitede alanlar belirlendi ve herkes kendine uygun alanı belirleyip videosunu çekecekti.
   10 günlük süreç içerisinde 3binden fazla video yollandı ve bu sefer sırada video sonuçlarının açıklanmasını beklemek vardı. Yaklaşık 2 ayın sonunda sonuç açıklama günü gelmişti. 3binden fazla video içerisinden 637 video seçilmeye hak kazanmıştı. Kalan kişi sayısı azaldıkça bizim heyecanımız gittikçe artıyordu. Bu seferki istikamet Ankara’ydı, toplantı zamanı bir sürü genç hayalleri için Ankara yollarına düşmüştü.
   26 Nisan’da gerçekleşen toplantıdan önce Anıtkabir ziyareti yapıldı. 600 genç Atamızın huzurunda Maksut hocamızla bir araya geldik.
Gençlik Otobüsü
Atamızın huzurunda
   Anıtkabir ziyaretimizden sonra Ankara toplantısının yapılacağı yere doğru yol aldık. Orada tanıştığımız kişilerle büyük bir aile olmuştuk. Sanki yıllarca birbirimizi tanıyormuş gibi konuşmuş, gülmelerimizi etrafa yaymıştık. Salona ulaştığımızda kendimize uygun bir yer seçip Maksut hocanın konuşmasını dinlemeye başladık. Maksut hoca o günkü konuşmasında genel olarak bizden neler beklediğini, bundan sonra bizi nasıl bir süreç bekliyor gibi soruların cevaplarını vermeye çalıştı. 'Bundan sonra siz bu projenin içindesiniz, projeyi siz geliştireceksiniz.’ diyerek aslında elenme gibi bir şeyin olmadığını daha ziyade hepimizin projenin içinde olduğumuzu bize hissettirdi. 'Bana yeni fikirlerle gelin.’ diyerek aslında biz gençlerden sürekli düşünmemizi, sürekli kendimizi geliştirmemiz gerektiği mesajını veriyordu. O gün fikirler havada uçuştu, neler yapabiliriz soruları yarış yaptı adeta. Evet belki sadece 50 kişi gidebilecekti o güzel yolculuğa ama herkeste haklı birer gurur vardı böyle güzel bir projenin içinde olduğu için.

   Ankara’dan sonrası için de bize belli bir zaman verildi. Videolarda yapabileceğimizi söylediğimiz çalışmaları teyit etmemiz gerekiyordu. Herkes kendi alanında çalışmalarını hocaya sundu. Yine sonuç bekleme zamanı vardı ki bu seferki en heyecanlısıydı, zira otobüsteki yerimi alıyor muyum almıyor muyum sorusu cevabını bulacaktı. Sonuçlar açıklandı ve otobüsteki yerimizi almış bulunduk.

   Şimdi Gençlik Otobüsü-5 Maksut Coşkun Dokunulmaz eşliğinde birbirinden enerjik 50 genciyle birlikte yola çıkmaya hazırlanıyor. Son hazırlıklar tamamlanmaya çalışılıyor. 9 Ağustosta yola çıkacak olan otobüs 15 ülke 28 şehrin her birinden geçerken bir sürü hatırayla birlikte 16 Eylül’de dönüş yapacak.

  Gençlik Otobüsü yolcularının geçtiği aşamaları anlattık. Gelelim size. Gençlik otobüsü projesini kaçırdık mı diyorsunuz? Ne kadar yanıldığınızı farkında mısınız? Çünkü bu sene 5. düzenlenecek olan bu projenin devamı gelecek, hem de gücüne güç katarak. Nasıl mı? Öncelikle bu projeyi kaçırdıysanız yakında düzenlenecek olan "Gençlik Otobüsü Türkiye Kültür Turu" olacak. “Gençlik Otobüsü Türkiye Kültür Turu Doğu Batı” projemizin amacı, son yıllarda gittikçe birbirinden ayrıştırılan gençlerimizi bir amaç doğrultusunda birleştirerek birbirlerinin kültürlerinden etkileşim sağlamaktır. Proje kapsamında başvuru yapan gençler arasından seçilecek 81 genç 24 günde 31 il gezecektir. Başvurmak ve daha fazla bilgi almak için; www.genclikotobusubasvuru.com/turkiyekulturturu

            Gençlik Otobüsü

   Bana yurtdışını söyle diyorsanız seneye gerçekleşecek olan Gençlik Otobüsü 6 Avrupa için başvurabilirsin. Diğer bir bomba geliyor ki 2016'da gerçekleştirilmesi planlanan ‘Gençlik Otobüsü Amerika Projesi' var. Gençlik Otobüsü 7 Amerika ve Gençlik Otobüsü 6 Avrupa projelerinin başvuruları ortak alınmaktadır. Başvurmak ve daha fazla bilgi almak için; www.genclıkotobusubasvuru.com

    Gördüğünüz gibi hayallerinizin sınırının olmadığı birbirinden güzel projeler. Bu yazıyı okuyan kişi, belki bu projelerin sana da ihtiyacı vardır, ne dersin? O halde sen de durma bu projelerin bir parçası olmak için adımını at. Gençlik otobüsü projesi hakkında bundan çok daha fazla bilgi alabilmek için  www.genclıkotobusu.com sitesini ziyaret edebilirsiniz. Başvuru zamanlarını kaçırmamak için Facebook sayfasını takipte kalmanız ise tavsiyedir. www.facebook.com/genclikotobusu

Son bir şey var ki, hayal etmekten hiç vazgeçmeyin çünkü belli mi olur belki güzel bir otobüs alır sizi Avrupa'ya götürür, kim bilir? :)



                                                                                    ÖZGE KARA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder