9 Mart 2022 Çarşamba

BULGARİSTAN / SOFYA SEYAHAT REHBERİ

 

BULGARİSTAN / SOFYA REHBERİ 


ŞEHRİN KÜNYESİ 

Ülke

Bulgaristan

Bilinen İsimleri

Sofiya 

Dil

Bulgarca 

Nüfus

1.238.438

Din

Hristiyan

Tel Kodu

+359

Para Birimi

Bulgar Levası (BGN)

Zaman Dilimi

Doğu Avrupa Zaman Dilimi (UTC+02.00)

Vize

Bulgaristan Başkonsolosluğu

Başkonsolosluk

Ulus, Ulus Kültür, Ahmet Adnan Saygun Cd. No:34, 34340 Beşiktaş/İstanbul

Telefon: (0212) 281 01 15  

SOFYA KONUM BİLGİLERİ


    GENEL BİLGİLER 

Balkan Yarımadası’nın ortasında bulunan Sofya kendi ismini taşıyan Sofya vadisinde ve güneyinde uzanan Vitosha Dağı’nın eteklerine kurulmuştur. Konum olarak Bulgaristan’ın batısında kalır. 1300 yıllık tarihinde 500 yıl kadar Osmanlı Devleti egemenliğinde, 300 yıl kadar da Bizans egemenliği altında kalmıştır. 2.Balkan Savaşı sonucunda bağımsızlığını ilan etmiştir. Birçok kültürü içinde barındıran Sofya, sırasıyla Rumlar, Romalılar, Bizanslılar, Slavlar ve Bulgarlara ev sahipliği yapmıştır. Sofya’da M.Ö 7.yüzyılda yerleşmiş bir kabilenin tarihi kalıntıları bulunmuştur. Bu şekilde şehirde yaklaşık 7 bin yıl öncesine kadar yaşamın gittiği bilinmektedir. Romalılar döneminde şehrin ismine “Serdica” adı verilmiş. 2. Dünya savaşında Müttefik devletler tarafından bombalanan Sofya’yı Rus Kızıl Ordusu kurtarmıştır.

        

    GEZİLECEK YERLER 


   Sofya’nın merkezinde gezilecek tarihi yerler birbirine çok yakın bir konumda bulunmaktadır. Bu yüzden şehrin merkezinde rahatlıkla her yere yürüyerek gidebilirsiniz. Ayrıca şehirde Tramvay ve Metro hattı da mevcut. Şehrin Metro hattını aşağıdaki haritadan görebilirsiniz. 

       Bu haritada Alexander Nevski Katedrali başlangıç noktası olarak alınmıştır. Ulusal Kültür Sarayı gezildikten sonra Kara Camii'nde rota tamamlanmıştır. Kişinin durumuna, zamanına ve önceliğine göre rota tersten de gezilebilir veya rotada eklemeler çıkarmalar yapılabilir. Rotanın bittiği Kara Cami şehrin daha canlı olduğu bir bölgede bulunduğu için tur sonrası sosyalleşmek ve kafelere gitmek isteyen seyahat severler için kolaylık sağlanması amacıyla Kara Cami son nokta seçilmiştir. Şimdi gelelim bu yerlerin özelliklerine.



   Alexander Nevsky Katedrali 

 Şehrin merkezine indiğinizde altın kubbeli bu kiliseyi görmeden dönmeniz mümkün değildir. Bulgaristan’ın Osmanlı Devleti'nden bağımsızlığını kurtarmak için mücadele eden 200 bin Rus askerin anısına inşa edilen bu kilise Osmanlı-Rus savaşlarının tarihine ışık tutuyor. İçerisi de dışarısı kadar etkili. Kilisenin içerisine ücretsiz girilse de fotoğraf çektirmeye izin vermiyorlar. 10 Leva verdiğiniz takdirde fotoğraf çektirmenize müsaade ediyorlar. Neo-Bizans Mimarisi tarzında yapılmıştır




AZİZE SOFYA KİLİSESİ 

      

   Şehre ismini veren bu kilisenin Sofya halkı ve tarihi için önemi çok büyük. Kilise 4 ve 6. Yüzyıllara tarihlenmekte olup şehirdeki en eski ikinci kilisedir. 11 ve 14. Yüzyıllar arası Metropol kilise olduğu ve ünü çok fazla duyulduğu için o tarihlerde ismini şehre vermişler. Kiliseye giriş ücretsizdir




AZİZ NİKOLAS RUS KİLİSESİ 

5 küçük altın kaplamalı kubbesiyle şehrin en güzel kilisesi olabilir bizlerce. Çanları Rus Çarı 2. Nikolay tarafından bağışlanmıştır. Rus büyükelçiliğinin girişimiyle yaptırılan bu kilisede 1947 yılına kadar Rus Ortodoks Kilisesinden keşişler çalışmıştır. Bulgar ve Göçmen Rus halkı için önemli bir yapı olma özelliğine sahip. İçerisinde Başpiskopos Seraphim Sobolev’in mezarı bulunmaktadır. 


Aziz George Rotundası 

 Sofya’nın en eski yapısı olması sebebiyle ayrı bir öneme sahip. Tarihi 4. Yüzyıla kadar uzanıyor. Sheraton Oteli ve Başkanlık binasının arasında kaldığı için dört tarafı binalarla çevrili ve yerini tam olarak bilmeniz gerekiyor. Aksi takdirde yol üzerinde görebileceğiniz bir konumda bulunmuyor. Silindir kubbeleri UNESCO Dünya Mirası Listesinde. Sofya’nın Romalılardan kalma eski ismi “Serdica”. Serdica’nın üzerine inşa edilmiş bir yapı St. George.


    Aziz Nedelya Kilisesi

 Sofya’nın en kötü katliamı bu kilisenin yanındaki meydanda yapılmıştır. 1925 yılında Bulgaristan Çarı 3.Boris’e teröristlerin düzenlediği bombalı saldırıda kilise ağır hasar almış ve 500’e yakın kişi yaralanmış, 200’e yakın kişide hayatını kaybetmiştir. Kilisenin duvarına ölenlerin anısına bir anıt yazıt yapılmıştır. 


     Banyabaşı Camii (Kadı Molla Efendi)

Şehirdeki tek cami olma özelliğine sahiptir. Termal kaynakların üzerine yapıldığı için “Banya Bashi” yani “Merkezi Banyolar” anlamına gelmektedir. Mimar Sinan tarafından tasarlanmış camiinin tarihi 1560’lara kadar gitmektedir. Hala ibadete açıktır. 


    Vitosha Caddesi  

   Osmanlı Döneminde düzenlenen Vitosha Bulvarı pek çok ünlü mağazanın ve kafelerin bulunduğu bir eğlence merkezi. Şehrin kalbinde, çevresi ağaçlar ve çiçeklerle süslenmiştir. Global bir emlak şirketinin 2007 yılında yaptığı bir araştırma ile Dünyanın en pahalı 22. Alışveriş caddesi seçilmiştir. Oturup bir kadeh şarap içmeye değer doğrusu. 


  Sofya Kültür Sarayı 

Konferans, gösteri ve kongre merkezidir. Güneydoğu Avrupa’nın çok fonksiyonlu en büyük kompleksi olarak bilinir. Bulgaristan devletinin 681 senesinde 1300 yıllık kuruluşunu kutlamak üzere 1981 de açılmıştır. Yapımında 10,000 ton çelik kullanılmıştır. 

     Kara Camii (Sveti Sedmochislenitsi Kilisesi)

Listemizin son gezilecek yeri Kara Camii. 1528 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. 1903 senesinde kiliseye çevrilmiştir. Minaresinin kara taşlarından dolayı Kara Cami olarak bilinir. Kilise mimari bakımdan Balkan Yarımadasında tektir.


ÖNEMLİ GÜNLER / FESTİVALLER / GECE HAYATI / BAYRAMLAR

·           Sofya’nın gece hayatı oldukça hareketli, canlı ve kesintisizdir. Gece hayatı sabahın ilk ışıklarına kadar devam eder. Sabaha kadar süren partilerden sonra açık birçok restoran bulunmaktadır. Sofya’daki en büyük kulüpler öğrenci kasabasında yoğunlaşmıştır. Eğlencenin en yoğun olduğu günler perşembe, cuma ve cumartesidir. Pazar günleri Sofya halkı dışarı çıkmayı çok tercih etmemektedir. En popüler mekanlar “Memento, Tobacco Garden BarBlack Label Viski BarKokteyl BarA Part Mental.   

·         Watertower Sanat Festivali

·         Sofya Uluslararası Film Festivali

·         Sofya Müzik Haftaları

·         Sofya Uluslararası Folklor Festivali

·         Ayrıca şehirde Sofya Jazz Festivali ve Bulgaristan Salsa Festivali yapılmaktadır.

 

RESMİ TATİLLER

·         Yılın İlk Günü (1 Ocak)

·         Bulgaristan Milli Günü (3 Mart)

·         Paskalya (Nisan 14-17)

·         İşçi Bayramı (1 Mayıs)

·         Bulgar Ordusu Günü (8 Mayıs)

·         Slav Alfabesi ve Bulgar Kültür Bayramı (24 Mayıs)

·         Noel (25 Aralık) 


                YEMEK / RESTORAN 

                           Bulgaristan Antik Çağdan beri Roma, Osmanlı, Hunlar gibi farklı birçok devlete ve kültüre ev            sahipliği yaptığı için yemek konusunda farklı tatlara sahiptir. Farklı bir tür olan ızgarada et yemeği    Meshana Skarakıyılmış uzun et (kepapche), Domuz eti biftek, şiş ve İtalyan Sosisi   bulunmaktadır. Salata olarak Shopska Salatası bulunmaktadır. 

        Cacığa benzeyen soğuk yoğurt çorbası Tarator, kahvaltıların vazgeçilmezi Banitsa ve Osmanlıdan    Bulgaristan’a miras kalan Musakka tadılması gereken yemeklerin başında gelmektedir. 

                   ULAŞIM / NASIL GİDİLİR    

    Türk Hava Yollarının Sofya’ya direk uçak seferleri bulunmaktadır. Ayrıca Lufthansa, Bulgaria Air gibi firmaların da aktarmalı uçuşları var. Yaklaşık İstanbul’dan uçuş süresi 1 saat 15 dakika. İstanbul Sofya arası karayoluyla 530 km. 6-7 saatlik bir araç yolculuğuyla Sofya’ya varmak mümkün. 

2 yorum:

  1. Bu güzel şehirler ve değerli bilgileri için emeğinize teşekkürler. Vala gitmeden gitmiş kadar oluyoruz💐☺

    YanıtlaSil
  2. bu çok değerli bilgiler için teşekkür ederim emeğine sağlık :))

    YanıtlaSil