2 Nisan 2022 Cumartesi

ÇEKYA / PRAG SEYAHAT REHBERİ

 ÇEKYA / PRAG REHBERİ 

ÇEKYA KONUM BİLGİSİ 



GENEL BİLGİLER 

  Gençlik Otobüsü rotamızın bu haftaki durağında eşsiz tarihi dokusuyla zamana meydan okuyan Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag var. 
  Altın Şehir, Doksanların Sol Bankası, Masal Şehri de denilen Prag’da çoğu Avrupa Birliği ülkesinin aksine Euro değil, Çek Korunası kullanılır. Saat farkı olarak bizden yalnızca 2 saat geride bulunan Prag’da resmi dil Çekçe konuşulmaktadır.
  Sokakta yürürken tarihin içinde kaybolmak, Kafka’nın hayallerinde yaşamak ve güzel bir kültür turu yapmak istiyorsanız doğru yerdesiniz. Şimdi gelin yemekleri, kültürü, tarihi ve mimarisiyle bir cennet olan Prag’ı daha yakından keşfedelim. 




GEZİLECEK YERLER 

Prag'ın güncel metro haritası için aşağıdaki fotoğrafı inceleyebilirsiniz.


Şehirde gezilecek yerleri aşağıdaki haritadan inceleyebilirsiniz. 





PRAG KALESİ

  Öyle bir kale düşünün ki yüz binlerce yıllık dünya tarihinde tüm rakiplerini sollayarak Guiness Rekorlar Kitabı’na Dünya’nın en büyük antik kalesi sıfatıyla girsin. Düşündünüz mü? Cevap evetse işte karşınızda Prag Kalesi:


  Prag tarihinde önemli bir yere sahip olan Prag Kalesi’nin yapımına 9. yüzyılda başlanmış ve kale son halini 12. yüzyılda almış. Bu da demek oluyor ki sadece kaleyi dolaşarak sanatın, dinin, mimarinin 300 yıllık değişim serüveninde ufak bir zaman yolculuğuna çıkabiliriz. 
  Bu arada Prag Kalesi’ni yalnızca kale olarak düşünmemekte fayda var zira Kale içerisinde, Kraliyet Sarayı, Aziz Vitus Katedrali, Aziz George Manastırı, Resim Galerisi, kuleler ve daha birçok mimarlık harikası eseri barındırıyor. 





KARL KÖPRÜSÜ

  Kral IV. Charles'in emri doğrultusunda yapımına 1357 yılında başlanan Karl Köprüsü’nün (diğer adıyla Charles Bridge) en önemli vazifesi şehrin iki yakasını birbirine bağlamaktır. Gotik mimarinin yansımalarını taşıyan ve iki ucunda Old Town ve Lesser Town kuleleri bulunan köprümüz 665 yaşında olduğu için tarihin önemli anlarına da şahitlik yapmış bulunuyor. Çilekeş köprümüz 30 Yıl Savaşlarında İsveçlilerin elinden savaşın son anda kurtarılmış ve aynı zamanda uluslar arası ilişkiler ve hukukta son derece önemli olan ve ulus devlet doktrinin öncüsü olan Vestfalya Barışı bu köprünün tam ortasında imzalanmıştır



SAİNT VİTUS KATEDRALİ

  Prag’ın sembol yapılarından St. Vitus Katedrali, adını Orta Çağ Roma Katolikliğinin 14 kutsal yardımcısından biri olan Aziz Vitus’tan alıyor.
  Prag Başpiskoposluğu’nun merkezi olan bu katedral tarih boyunca çok sayıda kral ve kraliçenin taç giyme törenine ev sahipliği yapması ve Bohemya Krallığı’nın mücevherlerinin burada saklanıyor olması nedeniyle büyük önem taşıyor. 




  Mücevherlerin saklandığı odaya girmek için 7 ayrı anahtara ihtiyaç duyuluyor. Bu anahtarlar günümüzde Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Başbakan, Prag Başpiskoposu ve Belediye Başkanı’nda ve 3 ayrı görevlide bulunduğu rivayet ediliyor. Ancak ne olur ne olmaz biz yine de tel tokalarımız ve kredi kartlarımızla şansımızı deneyelim.




PRAG SAAT KULESİ

  1410 yılında Prag’da inşa edilen Astronomik Saat Kulesi, dünyanın en eski üçüncü saati, aynı zamanda da çalışır durumda olan en eski saatidir. Efsaneye göre saat, Çek kralının emriyle o dönemde ün salmış olan Master Hanus’a yaptırılmış ve saat tamamlandıktan sonra dünya çapında ün kazanmıştır. Bunun sonucunda başka ülkelerin kralları da Master Hanus’a saat tasarlaması için tekliflerde bulunmuş. Bunu duyan Çek kralı ise, Master Hanus’u bu makinenin benzerini bir daha yapamasın diye gözlerine mil çektirip kör etmiştir. Hanus, Krala olan öfkesi yüzünden kendini öldürmeden önce, bir daha kimse saati kullanamasın diye düzeltemeyecekleri şekilde bozmak istemiş ve sonunda kendini saate asarak intihar etmiştir. 


  Saatin etrafında, saati görsel bir şölene döndüren ve saatin tamamlanmasından yaklaşık 80 yıl sonra eklenen ve her biri farklı anlama sahip bazı figürler vardır.
  Elinde ayna tutan figür kibri ve kendini beğenmişliği temsil etmektedir. 
Bir elinde baston ve diğer elinde para kesesi tutan Yahudi figürü ise açgözlülüğü temsil etmektedir. 



   İskelet figürü ise ölümü temsil etmektedir ve her saat başında,  elindeki çanı çalıp diğer elindeki kum saatini çevirmektedir. İskeletin her saat başında bu hareketi yapmasının sebebi insanlara ölümün her an gelebileceğini, ölümden kaçılamayacağını ve herkesin bir gün öleceğini anlatmaktır. 


  As bayrakları mı desek yoksa şapkamızı önümüze alıp düşünsek mi bilemediğim mandolin çalan Türk figürü ise zevk ve sefayı temsil etmektedir.
  Saatin alt kısmında 4 heykel daha bulunmaktadır. Bu heykellerden elinde teleskop tutan astronom astronomiyi, kılıç tutan baş melek Mikail adaleti temsil eder. Elinde tüy tutan filozof ve elinde kitap tutan figür ise bilimi ve eğitimi temsil eder. 


BİRAZ DA MODERN SANAT: DANS EDEN EV

  Bu zamana kadar ki anlatımlarımdan anlayacağınız üzere Prag, tarihi mimarisini koruyarak geleceğe göz kırpan bir şehirdir. Ancak bu durum 1977’de biraz değişikliğe uğramıştır. 1997 yılında Vlado Milunic ve Frank Gehry tarafından inşa edilen ve iki tane dans eden insan figürü şeklinde olan bina ne yazık ki uzun bir süre boyunca Çek Cumhuriyeti vatandaşları tarafından hoş karşılanmamış ve şehrin havasını bozmakla suçlanmıştır. Hollywood’un 1930’lu yıllardaki ünlü dans eden çifti Fred Astaire ve Ginger Rogers’ı andırdığı için Dans Eden Ev ismi verilen yapı, postmodern mimarinin önemli örneklerindendir.


PRAG VE SANAT

  Dünya klasiklerine Dava, Dönüşüm, Milena’ya Mektuplar, Yargı gibi eserleri kazandıran 1883 doğumlu Franz Kafka eserlerini Almanca yazmış olsa da aslen Prag doğumludur. Yabancılaşma, iktidar ve yalnızlık konularını işleyen ve öldükten sonra dünya edebiyatına yön veren Kafka’nın eserlerini ve hayatını daha yakından öğrenmek veya düşüncelerini oluşturan dünyasını biraz bile olsa keşfetmek isterseniz Kafka’nın şehri Prag’a gidebilir ve gitmişken de sağ tarafta fotoğrafı bulunan Kafka Müzesi’nin gezebilirsiniz. 


  Biraz da bizden birilerini görmek isterseniz sizi Cafe Slavia’ya alalım. Nazım Hikmet Ran’ın Prag’da sürgünde  olduğu dönemde sıkça ziyaret ettiği, şiirlerini yazdığı kafedir. Ne demiş Nazım Hikmet “Slavya kahvesinde oturan dostum Tavfer’le, Vıltava suyuna karşı oturup, tatlı tatlı yarenliği severim’’.

BİRAZ DA DAMAK TADI 

Prag, her ne kadar köprüsü, saati ve kaleleriyle bilinse de mutfağı ile de ünlü bir şehrimizdir.

Trdelník 


Şekli sebebiyle baca pastası da denilen bu tatlı, bir çubuğun etrafına sarılıp gevrek olana kadar mangalda kızartılarak yapılıyor. 

Gulaş 


Macaristan kökenli bir yemek olan gulaşa lezzet veren sosudur. Sığır etinden yapılan yemeğin sosunda havuç, sarımsak, kırmızıbiber ve soğan kullanılır. 

Chlebicky

Prag’da gezmekten yorulduğunuzda canınız  hafif bir atıştırmalık canınız çekerse mutlaka Chlebíčky denemelisiniz. Genellikle kahvaltı veya öğle yemeği için hazırlanan bu sandviç, geleneksel kutlamalarda ve diğer sosyal toplantılarda servis edilir. 




 
















3 yorum:

  1. Atalarımın memleketi 😍😍😍

    YanıtlaSil
  2. Ah ne güzel daha okurken gidesi geliyor insanın. Emeginize sağlık 💐

    YanıtlaSil
  3. İnsanı içine çeken bir yazı daha. Harikasınız...

    YanıtlaSil