22 Nisan 2022 Cuma

ALMANYA / BERLİN SEYAHAT REHBERİ

 ALMANYA / BERLİN SEYAHAT REHBERİ 


ALMANYA / BERLİN KONUM BİLGİSİ 

TÜRKİYE - BERLİN YOL HARİTASI 


BERLİN METRO HATLARI 


GENEL BİLGİLER 


 Berlin
 
Nüfus: 82,2 milyon (2015) 
Etnik Yapı: Yüzde 91,5 Alman, yüzde 2,4 Türk, diğerleri (Polonyalı, İtalyan, Romen, Suriyeli ve Yunan) yüzde 6,1 
Para birimi: Avro 
Resmi dil: Almanca 
Din: Hristiyanlar yüzde 57.9, Müslümanlar yüzde 4.4, diğer dinlere inananlar yüzde 1.7, herhangi bir dine mensup olmayanlar yüzde 36.

Dünyanın 4. büyük ekonomisi Almanya’nın gayri safi yurt içi hasılası 2016 tahminlerine göre 3,4 trilyon dolar. Ülkede kişi başına gelir yaklaşık 48 bin dolar seviyesinde. 2016'da yüzde 1,8’lik büyüme performansı gösteren Almanya, uluslararası ticarette ABD ve Çin’den sonra en büyük paya sahip ülke konumunda.


  Almanya Orta Avrupa'da, Alpler'den Kuzey Avrupa Ovasına; oradan da Kuzey Denizi ve Baltık Denizi'ne ulaşan geniş bir ülkedir. Almanya, Rusya'nın Avrupa'da kalan parçasından sonra, Avrupa'nın en çok nüfusa sahip ülkesidir. Yükseklik olarak en yüksek noktası Alpler'deki Zugspitze (2962 m.) noktasıdır. 
  Ülkenin düşük rakımlı noktaları ise nehirler üzerindeki noktalardır. Neuendorf-Sachsenbande yakınlarındaki bir noktada yükseklik deniz seviyesinden 3.54 m.'ye kadar düşer. Almanya'nın merkezi konumu sayesinde, başka hiçbir kıta ülkesinde olmayan sayıda komşu sayısı vardır. Kuzeyinde Danimarka; doğusunda Polonya ve Çek Cumhuriyeti; güneyinde Avusturya ve İsviçre; ve batısında Fransa, Lüksemburg, Belçika ve Hollanda bulunur.

İKLİM / HAVA DURUMU 

  Almanya'nın geneli, nemli batı rüzgarlarının üstünlük kurduğu ılımlı bir iklime sahiptir. İklim; Gulf Stream'in etkisi altındaki Kuzey Atlantik Akıntıları tarafından etkilenmektedir. Bu ısıtıcı sular, Kuzey Denizi sınırlarındaki Jutland Yarımadası ve Ren Bölgesi dahil olmak üzere birçok bölgeyi etkilemektedir. Sonuç olarak kuzeybatı ve kuzey bölgelerinde iklim okyanusal iklimdir; yağış yaz boyunca maksimuma çıkmak üzere her dönem sürer. Kışları ılımlı ve yazları serindir, buna karşın sıcaklık çoğu zaman 30°C'yi (86°F) aşabilmektedir. 
Doğuda ise iklim daha karasaldır; kışlar çok soğuk, yazlar çok sıcak ve kuru olabilmektedir. 
Orta ve güney Almanya ise farklı olarak karasal ve okyanusal iklim arasında bir geçiş bölgesidir. Yine, en yüksek sıcaklık yazın 30°C'yi (86°F) aşabilmektedir.


ULAŞIM / ÖNERİLEN ARAÇLAR 

Tren

  Alman demiryolu hizmetlerine (Deutsche Bahn) bağlı trenler, Almanya'daki birçok şehri demiryolu aracılığıyla birbirine bağlar. Büyük şehirler arasında hareket eden ekspres trenler (ICE ve IC) ve daha yavaş olan ancak daha küçük kasabalarda da duran bölgesel trenler vardır. Birçok eyalette, sıklıkla, küçük şehirleri ve köyleri birbirine bağlayan başka bölgesel tren şirketleri de bulabilirsiniz. Mevcut tren tarifelerini bahn.de adresinde ve tren istasyonlarında yer alan panolardaki büyük sarı posterlerden görebilirsiniz. 
Biletleri Deutsche Bahn'ın web sitesinde, tren istasyonlarındaki satış tezgahlarından veya bilet makinelerinden alabilirsiniz. Erken rezervasyon yaptırırsanız, biletinizi daha düşük bir fiyata temin etme şansınız olabilir (Sparpreis). Her eyalete özel, grup biletleri (Gruppenticket), hafta sonu biletleri (Wochenendticket) ve bölgesel (Länderticket) tren biletleri de bulunmaktadır ve bu biletler genellikle diğerlerine göre daha az maliyetli olurlar. Düzenli olarak tren kullanan birisiyseniz, daha az ödeme yapmanız için BahnCard adı verilen bir seyahat kartı almanız faydalı olabilir. Altı yaşın altındaki çocuklar her zaman ücretsiz seyahat edebilirler.

 Şehirlerarası Otobüs (Fernbus)

  Çeşitli uzun mesafe otobüs şirketleri, tren ve uçağa göre ucuz birer alternatiftir. Almanya'nın en büyük şehirlerini birbirine bağlarlar. Otobüs garlarının çoğu "BusBahnhof" veya "Zentraler Omnibusbahnhof (ZOB)" olarak adlandırılırlar. Seyahat edeceğiniz firmanın web sayfasına girerek istediğiniz bileti kolaylıkla alabilirsiniz. Farklı otobüs şirketlerinin fiyat ve saatlerini karşılaştırmak için busradar.com veya  fernbusse.de sitelerini kullanabilirsiniz.

Araba Paylaşımı (Mitfahrgelegenheiten)

  Ucuz seyahat etmenin başka bir yolu da araba paylaşımıdır (Mitfahrgelegenheiten). Uygun bir fiyata, aynı yöne seyahate çıkan bir şoförle yolculuk yapabileceğiniz çeşitli web siteleri ve uygulamalar bulunmaktadır. Araba paylaşımı için BlaBlaCar sayfasına da göz atabilirsiniz. Ayrıca Facebook'ta sürücülerin belirli rotalar için araba paylaşımı yaptıkları birçok grup da bulabilirsiniz.

 Bisiklet

  Almanya, çiftliklerden kale otellerine kadar bir dizi bisiklet dostu konaklama imkânına sahiptir. Almanya'nın şehirlerini ve bölgelerini keşfedebileceğiniz birçok bisiklet rotası vardır. Bu rotaları gördükten sonra kesinlikle evde durmak istemeyeceksiniz! Ancak yolculuğunuzdan önce, güvenliğiniz için bisikletinizin uzun yola dayanıklı olup olmadığını kontrol etmeniz gerektiğini unutmayın. 


GASTRONOMİ (YEMEK KÜLTÜRÜ) 

   Alman mutfağı içerisinde tüketilen temel gıdaların başında et gelir. Başta domuz eti olmak üzere biftek ve kümes hayvanlarını oldukça fazla kullanmaktadırlar. Kümes hayvanları içerisinde en yaygın tüketileni ise tavuktur. Etler genellikle rosto, Schnitsel veya yahni şeklinde yenilir. Macarların etkisiyle Alman mutfağına geçen et yahnileri (Gulasch) denenmesi gereken tatlar arasındadır. Av etlerinden domuz, tavşan ve geyik yıl boyunca bulunabilen et türlerindendir. 
   Alman mutfağının vazgeçilmezleri arasında sosis (Wurst) çeşitlerini sayabiliriz. Almanya’da Bratwurst, Currywurst, Knackwurst, Bockwurst ve Weißwurst başta olmak üzere tam 1500 farklı tipte sosis yapılır. Balık, Alman tariflerinde diğer et çeşitleri kadar yaygın değildir. Alman mutfağında en çok tüketilen balık çeşidi Alabalıktır. Levrek, Sazan ve Ton balığı da tercih edilen çeşitler arasındadır. En popüler sebzeler patates, lahana, havuç, ıspanak, şalgam, bezelye ve fasülyedir. Sebzeleri genellikle et veya balık yemeklerinin yanında garnitür olarak tercih ederler. 
  Alman mutfağında en az et kadar önemli bir yere sahip olan patates, Almanlar tarafından bir sebze olarak görülmez. Alman mutfağına 18. yüzyılın sonlarında giren patates, mutfağın olmazsa olmazlarındandır. Patates en çok tuzlu suda kaynatılarak tüketilir. Kartoffelpüree (Patates püresi), PommesFritesyada kısa adıyla Pommes (Patates Kızartması), Kartoffelsalat (Patates salatası), Kartoffelknödel (Patatesli hamur topları), Kartoffelpuffer Reibekuchen (Patates mücveri) başta olmak üzere birçok farklı lezzetleri bulunmaktadır. 
   Alman Mutfağının vazgeçilmezleri arasında turta ve pasta çeşitlerini saymazsak olmaz. En fazla tercih edilen türleri taze meyvelerle yapılanlarıdır. Genellikle elma erik, vişne ve çilek tatlı yapımında kullanılır. Popüler bir diğer tatlıları ise Quark peynirinden yapılan cheesecakeleridir. Käsekuchen olarak adlandırılan bu tatlı oldukça lezzetlidir. Quark peyniri krema kıvamında bir peynir türüdür. Krem peynir ve süzme yoğurt karışımına benzer. Almanya’ da her yerde bulunabilen Quark, maalesef Türkiye’de hazır olarak satılmamaktadır.


MİMARİ / GEZİLECEK YERLER 

   Yüzölçümü bakımından Avrupa’nın en büyük beşinci ülkesi ve Avrupa Birliği'nin en büyük ekonomisine sahip olan Almanya, köklü tarihi ile geçmişten bu yana "şairlerin ve düşünürlerin ülkesi" olarak da bilinir. Göz alıcı Ortaçağ mimarisi, birbirinden muhteşem şehirleri, dörtte biri ormanlarla kaplı doğası, şaşırtıcı karşıtlıklara rağmen iç içe geçmiş kültür çeşitliliği ve dünyanın en çok göç alan ülkeleri arasında yer alan Almanya'nın gezilecek tarihi ve turistik yerlerinden bazılarını haberimizde bulabilirsiniz.
   Bach, Beethoven, Brahms ve Wagner gibi bestecileri, Kant, Hegel, Karl Marx, Schopenhauer, Nietzsche gibi düşünürleri, Goethe, Schiller, Grimm Kardeşler, Thomas Mann, Brecht, Hermann Hesse, Günter Grass gibi edebiyatçıları ve Hans Holbein, Albrecht Dürer, Caspar David Friedrich ve Max Ernst gibi sanatçıları yetiştirmiş Almanya dünyanın en çok turist çeken ülkelerinden biridir.



ÖNEMLİ GÜNLER / GECE HAYATI 

   Almanya’nın en ünlü tatili, sonbaharda Bavyera’da düzenlenen Oktoberfest’tir. Oktoberfest, dünyanın en büyük bira festivalidir. Münih yönetimi tarafından organize edilir ve geleneksel olarak Münih’te gerçekleşir. Sadece yerel bira fabrikalarına katılmasına izin verilir. % 5-7 ABV ile özel çeşitleri pişiriyorlardı. İlk şenlik kralın ve kraliçenin gümüş düğünü onuruna düzenlendi. 1810’da Münih’in merkezine yakın çayırda gerçekleşti. Festival Ekim’de ilk Pazar gününe kadar yaklaşık iki hafta sürüyor. Oktoberfest, Münih bira fabrikalarının çadırlarının sahiplerine büyük bir şenlikli geçit ile başlar ve bundan sonra ilk vinç bira bidonuna yerleştirilir.
   Çayırda, 10 bine kadar kapasiteli 14 büyük çadır ve 1 bine düşen 15 küçük çadır bulunmaktadır. Bu çadırlarda hayat kaynıyor. İnsanlar farklı bira çeşitleri deneyebilir, yerel yemek yiyebilir, eğlenebilir, yarışmalara katılabilir ve müzik dinleyebilir. Meydanda dev bir gözlem çarkını ve serbest düşüş simülasyon kulesi gibi sürmek var. Kazara sarhoş olanlar, yakında daima görevde olan doktorların yardımına güvenebilirler. Bira dışında, diğer alkollü içecekleri tadabilir, hediyelik eşyalar satın alabilir veya yeni arkadaşlar edinebilirsiniz. Oktoberfest, ülkedeki tek bira festivalidir. Nefis ve renkli bira festivali, Volksfest adı verilen Stuttgart’da ve Beer Mile olduğu Berlin’de gerçekleşir.


   Almanya’daki en önemli resmî tatil günlerinden biri, Berlin Duvarı’nın yıkılması ve ülkenin birleşmesi ile bağlantılı olan Alman Birliğinin Günüdür. Resmi kutlamalar her yıl 3 ilde farklı şehirlerde kutlanmaktadır. Başkentte, Brandenburg Kapısı’nda, çadır ve sahneler kurulmuştur. Almanya’daki halk kutlamaları dinlenmenin bir yoludur; yerli halkın ülke ve tarihi bakımından gurur duyduklarını söylüyorlar. Bu tür tatillerde Almanlar duygulara kapılmamalı ve eğlenmelidirler. Almanya’da Noel, harika bir tatil, mucizeler ve büyü vaktidir. Evler tatilten dört hafta önce dekore edilmiştir. Daha önce ne kadar az zaman kalırsa, ışıklar ve mumlar pencereleri, mağazaları ve sokakları doldurur. Ülke genelinde ünlü hediyelik eşyalar, Noel ağacı süslemeleri, hediyeler ve Noel çerezleri satın alabileceğiniz ünlü Noel pazarları açılıyor. En önemli fuar Nürnberg’tedir.



GEZİLECEK YERLER 

 REİCHSTAG (PARLAMENTO BİNASI)


  Reichstag, turistik bir gezi yapmak isteyenler için kesin ilk üçte diyebileceğimiz parlamento binası. Binanın yapımı 1894 yılında tamamlanmış, 1933’e kadar ülkenin yönetimine ev sahipliği yapmış. 1933’te binada çıkan yangını bahane ederek Hitler’in yönetime el koymuş. Nazi yönetimi boyunca bina kullanılmamış. Berlin’in bölündükten sonra Berlin Duvarı’nın bir kaç metre ötesinde, Batı tarafında kalmış. Büyük bir restorasyon geçiren bina 1933’ten sonra ilk defa tekrar 1999’te parlemento binası olarak kullanulmaya başlanmış. Eklenen tek şey binanın şimdiki en büyük özelliği olan binanın tepesindeki 360 derece Berlin’i gören cam kubbe olmuş.


 BRANDENBURGER GATE (BRANDENBURG KAPISI)


  New York için Özgürlük anıtı neyse,  Brandenburg Kapısı da Berlin için o. 17. yüzyılda yapılan ve şehrin giriş kapısı olan Brandenburg, mucizevi bir şekilde 2. Dünya Savaşı’nı ayakta kalarak atlatır. Şehrin, yaşanmışlıkların ve yeniden dirilişinin ve bugün kü gücünün simgesi. Tüm Almanya’nın en ünlü binası desek abartmış olmayız. Aynı zamanda Soğuk Savaş döneminin ve ikiye bölünen Berlin’in sembolü. Berlin Duvarı’nın yıkılışına dair en ikonik fotoğraflar Brandenburg Kapısı’nı içerir. Hemen buraya ünlü anın fotoğrafının linkini bırakıyorum. Dünya çapında gazetelerde Berlin’in birleşmesinin yüzü oldu. Bugün dünyada barışının en önemli simgelerinden birisi. Bu yüzden acayip turist çeken bir yer. Fotoğraf çekilmek veya görmek için gidilebilir. Yahudi Anıtı’na gidecekseniz bu iki yer birbirine yakın olduğu için ikisini art arda görmeniz mantıklı olabilir.


 ALEXANDERPLATZ


  Alexanderplatz Berlin’in en ünlü meydanlarından biri. Meydan, Berlin’de yaşayan insanların buluşma noktası, ayrıca toplu taşıma araçlarının çoğu da ya buradan geçiyor ya da başlangıcı burası. Birine yol sorduğunuzda “Alex” diyorsa anlayın ki Alexanderplatz’dan bahsediyor. Öyle merkezi bir yer ki, muhtemelen özellikle gitmeseniz bile bir şekilde yolunuz buraya düşecektir. Bir sürü dükkanlar, Berlin sokak yemeklerini tadabileceğiniz tezgahlar ve kafeler var.


 BERLİNER DOM (BERLİN KATEDRALİ)


  Berlin’in en çok ziyaret edilen noktalarından biri Berliner Dom yani Berlin Katedrali. Almanya’daki Protestan kiliselerinin de başı konumunda olan bu kilise, dini öneminin yanında şehre ciddi bir turistik değer de katıyor. Her yıl burada binlerce rehberli tur gerçekleştiriliyor, Katedral her yıl 100’den fazla konsere ve etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Oldukça eklektik bir mimari tarzı var. Barok’tan Neoklasik’e Rönesans’tan, Gotik’e birçok üslubun karışımı çünkü her ne kadar 1700’lü yıllarda inşa edilmiş olsa da yıllar içinde hem dönemin imparatorları tarafından yıktırılıp yeniden yatırıldığı zaman olmuş, hem de 2. Dünya Savaşı sırasında ağır hasar görüp onarıldığı zaman olmuş. Çalışma Saatleri: Pazartesiden Cumartesiye 9.00 – 20.00 arası, Pazarları ve tatil zamanları 12.00 – 20.00 saatleri arası açık.

CHECKPOİNT CHARLİE 


  Checkpoint Charlie (Checkpoint C) Kontrol Noktası, Berlin Duvarı ile ayrılan şehirde, batı tarafında ABD askerlerinin, doğu tarafında ise Sovyet askerlerinin nöbet tuttuğu Soğuk Savaş döneminden kalma en ikonik noktalardan. Berlin Duvarı’nın üzerindeki 3 geçiş kapılarından biri. Batı Almanya’dan bir yetkilinin Doğu Berlin’e girmesine izin verilmemesinin ardından, tankların sınıra dizilmesi ile Soğuk Savaşı’n en gergin günlerinden birinin yaşandığı olarak tarihe geçisini yukarıda anlatmıştık. Yıllar içinde de Berlin Duvarı’nın kalıntıları ile birlikte turistlerce en çok ziyaret edilen yerlerden biri olunca, Berlin ve Soğuk Savaş’ın sembollerinden biri haline gelmiş. Bu kulübe orijinal kontrol kulübesi değil, onun bir replikası. Gerçek Checkpoint Charlie yine Berlin’deki Allied Museum’da sergileniyor. Şimdi Checkpoint Charlie’ye gittiğinizde, mizansen olarak başında ABD bayraklarıyla, iki askerin beklediğini göreceksiniz. Geçitin öteki tarafında ise Sovyet askerlerine ithafen dev bir Sovyet askeri tabelası duruyor.



5 yorum:

  1. Gitmeden gezmişiz gibi🧚‍♀️

    YanıtlaSil
  2. Almanya turumuz sona ermiştir 😂 bir sonraki durakta görüşmek üzere 🥰

    YanıtlaSil
  3. Tüm ayrıntılarıyla yolumuza ışık tutan bir rehber 😍

    YanıtlaSil
  4. Bunca bilgiyi bir arada bulmak ne güzel. Süpersiniz gerçekten, emeğinize saglık💐👏👏

    YanıtlaSil
  5. Gezmiş kadar olduk, emeğine sağlık <3

    YanıtlaSil